Ready, set en plannen maar!
Vorige week stuurde ik een korte enquête uit om een beter beeld van mijn doelgroep te krijgen. Natuurlijk zat ik vol spanning te wachten op die eerste antwoorden. De ongeduldige ik zat meermaals op de refresh button te klikken .
Zelf vond ik het spannend om te zien of ik überhaupt wel antwoord ging krijgen. Maar ja hoor, jullie waren heel vrijgevig, dank jullie wel voor jullie input!
Een frustratie die meermaals aan bod kwam is niet verrassend: tijdnood. Jullie willen het allemaal heel graag maar het ontbreekt aan tijd. Te weinig tijd om progressie te maken, om bij te leren of om dingen efficiënter te maken.
Zo ook het maken van plannen. Te weinig tijd of je weet niet hoe eraan te beginnen. Vandaar dat ik je via deze mailing nog wat tips geef én een gratis download als bonus . Zo heb je geen excuus meer om er écht werk van te maken.
Voordelen werken met een plan(ning)
- Een handig overzicht
- Je hebt een houvast waar je naar terug kan grijpen
- Een goede voorbereiding die je makkelijk kan volgen
- Je weet hoeveel tijd je eraan spendeert (of toch een goede inschatting
)
Backplanning: Maak het jezelf gemakkelijk en begin bij het einde en draai zo je planning om tot het heden.
Verdeel in kleinere acties: Dikwijls loopt het fout omdat je acties te groot zijn of je zodanig overweldigt bent dat je ermee stopt. Maak gebruik van tussenstappen (wegwijzers) en splits deze dan nog eens op in kleinere acties (km palen). Lees hier meer over in het artikel
Maak een roadmap”.
Tips om het vol te houden:
- Wees realistisch in je verwachtingen. Bijvoorbeeld: 3 nieuwe communicatiekanalen tegelijk starten is geen goed idee. Focus je op 1 ding tegelijk.
- Geef het een kans: een positieve mindset is uiteraard belangrijk bij het opstellen & uitvoeren van jouw plan. Geloof in jezelf dat je deze keer je doel zal behalen. Elke dag een specifieke quote of mantra herhalen/noteren kan hierbij helpen.
- Vertel aan iemand wat je plannen zijn. Een goede vriend of familielid kan zo je mee verantwoordelijk houden voor je acties maar je ook ondersteunen als het wat moeilijker gaat.
- Visualiseer je einddoel: Heb je een moeilijk moment, visualiseer dan hoe je je voelt als je het resultaat hebt behaald. Wedden dat je een instant boost krijgt.
- Vier je klein successen: Elke stap die je zet vraagt om moed, om actie van jezelf en verdient dus om gevierd te worden. Sta er dus regelmatig bij stil welke sprongen je vooruit maakt en vier ze.
- Bewaar je moedige acties: Dingen die uit je comfortzone zijn of acties waar je terecht trots op mag zijn, verzamel ze ergens. Ik noteer mijn moedige acties op een kaartje dat hangt op mijn prikbord. Zo zie ik dagelijks welke stappen ik heb gezet, een ideale boost om verder te blijven gaan. Zoals vb.: een enquête uitsturen
.
- Evalueer & stuur bij : Uiteraard is een planning een goede leidraad maar jij bent nog altijd de baas. Dus als je een tegenslag hebt gehad of door een bepaalde reden meer tijd nodig hebt, pas je planning dan aan. Denk eraan: beter kleine stappen vooruit dan volledig stilvallen
. Maak ook een korte evaluatie op het einde. Wat werkte goed, wat kon beter? Gebruik deze feedback voor je volgend project.
Heb je een concreet project waar je graag mee wilt starten? Ideaal, download hieronder de gratis Project Planner en ga aan de slag!
Zoals je weet, ben ik heel nieuwsgierig naar jouw mening, dus tag me gerust als je de planner aan het gebruiken bent. Vind je dat er nog iets ontbreekt, ook dat hoor ik graag.
Heb je liever een persoonlijke aanpak? I’v got your back, contacteer me voor een gratis gesprek en we stellen samen jouw planning op.
Share this: